Tőzsde

Belevágok. Befektetek a tőzsdén és erről blogot vezetek.

HTML

Friss topikok

Állampapír vásárlás

2008.11.04. 09:37 Tőzsdés

Mint már mondtam az eddigi megtakarításaimat nem kívánom kockára tenni és ennek megfelelően állampapírba fektettem a pénzem.
Az Equitas-nál csak diszkont kincstárjegy vásárlásra van lehetőség, méghozzá a másodlagos piacról. Ez annyit jelent, hogy az Equitas csupán forgalmazza a papírokat. Tőlük lehet vásárolni és nekik lehet eladni. Természetesen a vételi és az eladási árfolyamok között van különbség. Ez az Equitas haszna, hisz állampapír vásárlásnál nincs tranzakciós költség.
A két kamat közti különbség általában 1-2%, de most állítólag a válság hatására nőtt meg ez jelentősen.
Jelen esetben 16%-os vételi és 9%-os eladási hozamokkal lehet számolni a 2009.01.21-i lejárató diszkont kincstárjegyeknél.
Magyarul aki vásárol ezekből a papírokból az 9%-os éves hozamra számíthat, ha lejáratig, azaz 2009.01.21-ig megtartja diszkont kincstárjegyeit.
A diszkont kincstárjegy 10.000 Ft-os címletű, ami a lejáratkori értékét jelöli. Korábban diszkont áron lehet megvásárolni, ezt jelöli az eladási ár oszlop. A kiválasztott papír esetén ez tehát 9808,73 Ft volt.
Az éves 9%-os hozam tehát biztos, ha kivárjuk a lejárati időt. Az állampapírt viszont menet közben is bármikor eladhatjuk, de ez jelen helyzetben nem lenne logikus. Túl nagy a vételi és az eladási ár közti különbség, így én most csupán 9664.95 forintot kapnék minden egyes diszkont kincstárjegyemért. Nem lenne egy jó üzlet.
Remélhetőleg rövidesen normalizálódik a helyzet ezen a fronton, mert így nem a legjobb üzlet jelenleg az állampapír. Legalábbis ha másodlagos forgalmazótól, azaz esetemben az Equitas-tól vesszük.
A vásárls egyébként nagyon egyszerű a PETI-ben. A nyitóképernyőn rá kell klikkelni az ÁP feliratra a menü alatt. Feljön az itt látható ablak, ahol jobbklikk a kiválasztott soron és már csak a vételi mennyiséget kell megadni. Jobb oldalt pedig szürkén írja is, hogy mennyi lesz összesen.
Természetesen csak azokból a papírokból vásárolhatunk, ahol jobb oldalt szerepel elérhető mennyiség és nem is vehetünk többet, mint az ott felkínált mennyiség.
(a félreértések elkerülése végett nem 10 darab diszkont kincstárjegyet vettem)
 
Én azért nem aggódok. Jelenlegi számlavezető bankom ugyanis még 9%-os kamatot sem kínál a meglévő betétekre, így a diszkont kincstárjegy vásárlással én nem buktam semmit. Mégiscsak a legbiztosabb befektetésben tartom a pénzem, már ami a hazai befektetéseket illeti.

6 komment

Címkék: peti állampapír

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdes.blog.hu/api/trackback/id/tr7748890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tangerine71 2008.11.04. 11:53:33

Át kell menni másik bankba. Most mindenhol magas kamatot adnak. Pl.: CIB 13%, K&H 13,13%, Unicredit 13,5%.

Tőzsdés 2008.11.04. 12:21:04

Ok, de ezek új betétekre vonatkoznak, vagy valamilyen egyéb feltételhez vannak kötve.

11% mindenesetre tényleg van a CIB-nél sima betétekre is.

tangerine71 2008.11.04. 12:50:47

Ezért kell egyik bankból átlapátolni a másikba, és ott új pénz lesz, ami a másikban már régi.
Én sem tudtam most a K&H-ban levő pénzemet 13,13%-ra lekötni, mert már eddig is ott volt. Sajna itt helyben nincs UniCredit, ezért a CIB-ben nyitottam egy számlát tegnap, majd rögtön utána a K&H-ból átutaltam. Mára átért, du. megyek lekötni 3 hónapra. Ha majd lejár, mehet vissza a K&H-ba, mert addigra ismét új pénznek számít ott is. Vagy akár egy harmadik bankba, ahol éppen többet adnak rá.
Sajnos a legtöbb helyen csak az új pénzekre adják az akciós kamatot, ezért minimum két bank között kell "ping-pongoztatni" a pénzt.

Tőzsdés 2008.11.04. 14:31:51

Kültségeket levonva máris nem annyi akkor a kamat, de persze ettől még megéri.
(Persze csak nagyobb összegre, mert pár százezer forintnál a számlavezetés elviszi a hasznot.)

Én akkor lennék elágedett, ha az akk.hu-n szereplő hozammal tudnék Diszkont kincstárjegyet venni Online. (Most 12% és nincs variálás, nem kell lesni az akciókat.)
Ha erre tud valaki megoldást szóljon!

smith2008 2008.12.31. 11:42:17

A bankok levitték az eladási hozamokat mert az emberek kivették a pénzt tőlük és elkezdték áttenni állampapírba (a KBC Equitas a K&H-é).

Ez a probléma nem merül fel, ha a cégnek nincsenek betétei, tehát brókercégek esetén, pl. Concorde stb.

Van azonban még egy lehetőség, ha nem akarsz brókercéghez menni: ezt úgy hívják: aukció. Kevesen tudják, de kisbefektetők is megadhatnak aukciós megbízásokat, ennek a költsége az árfolyamértékre vetítve 1% körül van. 2 éves papír esetén ez hozamban csak 0,5%! Persze akkor lejáratig meg kell tartani, mert ha visszaváltod előtte, akkor ismét a bank "kezében vagy".

Jó összefoglaló található az állampapírpiacról itt:

www.netfolio.hu/befektetesi_tippek/lehetosegek_az_allampapirpiacon

Múmia 2009.05.26. 20:22:54

9%-ot az AXA Bank is ad lekötés nélkül!
süti beállítások módosítása